LuxuraStudio

 

Barnulási tanácsok:

Annak érdekében, hogy egészséges módon tudjál szoláriumozni, érdemes betartani az alábbi barnulási tanácsokat:

 

Bőrápolási tanácsok:

 

D Vitamin, a rák lehetséges gyógyszere:

 

Egészségügyi hatások:

 

 

 

Milyen bőrtípusba tartozok?

Milyen bőrtípusba tartozok? Mielőtt elkezdenénk szoláriumozni, nem árt, ha végig gondoljuk, milyen a bőrünk, milyen bőrtípusba tartozunk. A bőrtípusunk egy öröklött tényező, megváltoztatni nem tudjuk. Ez a genetika tulajdonságunk meghatározza, hogy hogyan reagál a bőrünk az UV-fényre (napra és a szoláriumra egyaránt) és mennyire képes lebarnulni. Már elegendő lehet, ha végig gondoljuk, hogy nyáron nyaraláskor mennyire tudunk lebarnulni, le szoktunk- e égni a napon. A bőrtípustáblázat segít a tájékozódásban, ITT! A bőrtípusunkon kívűl az anyajegyeinket is jó ismernünk. Napozáskor, szoláriumozáskor tanácsos a bőrből kiemelkedő anyajegyeket UV szűrős krémmel bekenni.

1. típus:

 • Szemszín: kék, zöld
 • Hajszín: vörös
 • Bőrszín: fehér
 • Szőrzet: kevés, világos
 • Anyajegy: sok, nagy
 • Szoli: 3 perc
 • Barnulás / leégés: Nem barnul, mindig leég
 • Jellemzők: Nagyon világos bőr, kék szemek, sok szeplő, vöröses-szőke haj

2. típus:

 • Szemszín: kék, szürke
 • Hajszín: szőke
 • Bőrszín: világos
 • Szőrzet: világos
 • Anyajegy: sok, kicsi
 • Szoli: 3-6 perc
 • Barnulás / leégés: Ritkán barnul, gyakran leég
 • Jellemzők: Világos bőr, kék/zöld szemek, szétszórt szeplők, vöröses-szőke haj

3. típus:

 • Szemszín: barna
 • Hajszín: világosbarna
 • Bőrszín: normál
 • Szőrzet: sötét
 • Anyajegy: néhány
 • Szoli: 3-9 perc
 • Barnulás / leégés: Normálisan barnul, néha leég
 • Jellemzők: Világosbarna bőr, szürke/barna szemek, barna/fekete haj

4. típus:

 • Szemszín: barna
 • Hajszín: sötétbarna
 • Bőrszín: kreol
 • Szőrzet: sok, sötét
 • Anyajegy: kevés
 • Szoli: 6-15 perc
 • Barnulás / leégés: Gyorsan barnul, ritkán leég
 • Jellemzők: Barna/fekete bőr, barna szemek, fekete haj

 

 

 

 

Fokozatos,mérsékletes szolizás

Fokozatosan emelt szolizási idő

Fontos, hogy első alkalommal mindig rövid időre feküdjünk be a szoláriumba (3-6 perc), majd fokozatosan, ahogy barnul a bőr, kis egységenként (2-4 perc) emeljük a szoláriumozás időtartamát. Ennek az az oka, hogy minél barnább a bőr, annál több UV fény kell ahhoz, hogy tovább barnuljon. A fokozatosság elvét betartva elérhetjük, hogy a bőrünk sose égjen le. Abban az esetben, ha egy ideje már nem napoztunk vagy szoláriumoztunk vagy más okból elvesztettük bőrünk barnaságát (vírus infekciók után, lázas állapotok után, bőrradírozás után, ha leégtünk), a szoláriumozási időt ismét le kell csökkenteni, pont úgy, mintha most kezdenénk előlről és alkalmanként fokozatosan ismét emelni, olyan ütemben, ahogy a bőrünk egyre barnább lesz.


Kerüld el a leégést!

A bőrünk akkor ég meg, ha több időt napoztunk vagy szoláriumoztunk, mint amennyit az adott időben lévő barnultságunk megengedett volna. Ezért fontos a fokozatosság. A megégett bőr nem lesz szép, lehet, hogy le is hámlik, így a célunk, hogy lebarnuljunk, nem értük el, illetve még egy csomó pénzt is kidobtunk az ablakon. Ami a legfontosabb szempont, hogy a megégés károsítja a bőr szerkezetét. A leégés tünetei: • 1. fokú égési sérülés: A bőr húzódik vagy fáj, piros, meleg, esetleg viszket. • 2. fokú égési sérülés: A súlyosabb, ha ezen tünetek mellett még hólyag is keletkezik. Leégett bőrrel tilos napozni, szoláriumozni. A gyakori napégések növelik a bőrrák rizikóját.

Mértékletesség

A bőrünk barnulása genetikailag meghatározott tényező, ami azt is meghatározza, hogy milyen ütemben képes alkalomról alkalomra barnulni a bőrünk, illetve azt is, hogy milyen mértékű lehet a maximális barnaságunk. Ezt a tulajdonságunkat megváltoztatni nem tudjuk. Mindig csak annyi időre menjünk a szoláriumba, amennyit a bőrünk barnultsága megenged számunkra. A barnulás maximuma is egyénenként változó tulajdonság. Egy kék szemű, fehér bőrű sose lesz olyan barna, mint Salma Hayek vagy Antonio Banderas. A bőre nem képes olyan mértékben lebarnulni, akkor sem, ha többet napozik vagy szoláriumozik a cél érdekében. Nem hibázhatunk, ha odafigyelünk arra, hogy sose égjünk meg.

 

 

 

 

Védőszemüveg

Használj védőszemüveget!

Az UV-fénytől (nap, szolárium, hegesztő pisztoly fénye) óvni kell a szemünket, mert hosszú távon fenn áll a lehetősége, hogy károsíthatja a szemünket, pl. idős korunkra szürkehályogot okozva, illetve vannak olyan orvosi kutatások, mely a szemet éríntő daganatos elváltozások egyik lehetséges okozójaként is az UV-fényt említik. Ezért tanácsos nyáron UV-szűrős napszemüveget hordani és ezért ajánlott a szoláriumban is védőszemüveget viselni. Ez nem azt jelenti, hogyha a szoláriumban kinyitjuk a szemünket bármi bajunk eredhet belőle, csupán csak annyit, hogy aki rendszeresen szoláriumozik, arra a rövid időre is védje a szemét az UV-sugaraktól. A szoláriumban használt védőszemüvegek csak úgy, mint a napszemüvegek kiszűrik az UV-fényt illetve úgy vannak megtervezve, hogy a formájuk, méretük miatt a teljes arcunk le tud barnulni, nem keletkezik rajta fehér folt. Szemműtét után több hónapig nem ajánlott a szoláriumozás és a napozás, minden esetben az orvos hívja fel a figyelmet és engedélyezi, mikor lehet elkezdeni. Akinek operálták a szemét, fontos, hogy kérje ki az orvosa tanácsát, mikor lehet először szoláriumoznia és hogyan.

 

 

 

 

Anyajegyek,szemölcsök

Védd anyajegyeidet, szemölcseidet!

Számos anyajegy található a bőrünkön, kinek több, kinek kevesebb. Az a tény, hogy kinek mennyi és milyen anyajegyei vannak, öröklött tulajdonság. Az anyajegyeink száma a korunk előrehaladtával növekszik. Vannak olyan anyajegyek, melyek szépen belesimulnak a bőrünk felszínébe és vannak olyanok, melyek a bőrünk felszínéből kiemelkednek. A bőrünk felületéből kiemelkedő festékes anyajegyet védeni kell a mechanikai sérüléstől, illetve a napozás vagy szoláriumozás alatt is. Ez időre KENJÜK BE AZ ILYEN ANYAJEGYET MAGAS FAKTORSZÁMÚ NAPTEJJEL. Az oka egyrészt, hogy azok az anyajegyek, melyek kidudorodnak a bőrünk felszínéből nagyobb eséllyel éghetnek meg, mint a környező bőrfelületek, másrészt az ilyen anyajegyekből alakulhatnak ki daganatos elváltozások, így ezeket mindig védenünk kell az UV-fénytől. Nem csak napozáskor vagy szoláriumozáskor van erre szükség, de ha az arcunkon, nyakunkon, lábszárunkon van ilyen anyajegy, ami állandóan ki van téve a nap fényének, akkor egy egyszerű nyári séta alkalmával is hasznos lenne megszokni, hogy egy kis UV-szűrős krémmel bekenjük. Akinek több "A" típusos anyajegye van, annak nem tanácsos napozni és szoláriumozni sem. Az "A" típusos anyajegyek jellemzői: sokszínű, asszimatrikus, nagy méretű - 6 mm-nél nagyobb átmérő, szabálytalan szegélyű, előemelkedik a bőr felszínéből. Fontos, hogy mindenki, még az is, aki napozni vagy szoláriumozni egyáltalán nem szokott, ismerje az anyajegyeit, és időnként ellnőríztesse azokat bőrgyógyásszal. Figyelni kell a változást! Ha egy anyajegyünk változik, nőni kezd, elszineződik, a szélei megváltoznak, kisebesedik, váladékozik, esetleg vérzik, MINDIG MUTASSUK MEG EGY BŐRGYÓGYÁSZNAK!

 

 

 

 

Szolárium kozmetikumok

Napozás és szoláriumozás után pótolni kell a folyadékot!

Szoláriumozás után fontos a folyadékpótlásra is gondolni, a szoláriumban lévő meleg miatti folyadékvesztés és a bőrünk jobb kondíciója miatt is. Akinek alacsony a vérnyomása, az fokozottan figyeljen erre oda. Ők válasszák inkább a fekvő szoláriumot.


Használj szolárium kozmetikumokat

A szoláriumkozmetikumokat speciálisan szoláriumozáshoz fejlesztették ki, segítségükkel mélyebb, tartósabb barnulás következik be rövidebb idő alatt. Egy barnulási periódus során 30-40 %-kal hatékonyabban barnulhatunk szoláriumkozmetikummal, mint a nélkül. Ennek az az oka, hogy különböző hatásmechanizmusaik által több pigment keletkezik illetve természetes pigmentet visznek be a bőrbe. De használatuk nem csupán az eredményesebb barnulás érdekében fontos, hanem azért is, mert a szoláriumozás ideje alatt védelmet nyújtanak az UV fény nem kívánatos hatásai ellen. Hatékonyan megkötik a szoláriumozás során keletkező szabadgyököket, akitív ápoló, hidratáló összetevőik pedig táplálják a bőrt, elősegítve ezzel az UV fény eredményesebb hasznosulását. Anti-aging hatóanyagaik segítségével megelőzik az apró ráncok kialakulását. Szoláriumkozmetikum használatával elkerülhetjük a jellegzetes „szoláriumszag” kialakulását is. Kellemes, erőteljes illatuk hozzájárul ahhoz, hogy a szoláriumozás még kellemesebb élmény legyen. Ezek a kozmetikumok nem tartalmaznak fényvédőt, ezért napozáshoz nem használhatók! Bővebben ITT olvashat a szolárium kozmetikumok típusairól, hatásáról. Bőrünk ápolása, hidratálása a mindennapi rutin fontos része, különösen akkor, ha napozunk / szoláriumozunk. A barnulás tulajdonképpen a bőr UV fény hatására bekövetkező természetes védelmi reakciója, melynek következtében a bőrünket fedő szaruréteg megvastagszik és felületi vízhiány léphet fel. A bőr feszességéért felelős kollagén rostok szerkezete megváltozhat, ezzel a korai öregedés jelei láthatóvá válhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk bőrünket. A szoláriumozás utáni készítményeket a két szoláriumozás között kell használni reggel és/vagy este, a hagyományos testápoló helyett. Az bennük található antioxidáns hatóanyagok (Aloe Vera, tea kivonatok, A-vitamin, C-vitamin, uborka-kivonat, stb.) segítenek a szabadgyökök megkötésében és ápolják a bőrt. Ha egy szoláriumozó normál testápolót használ a mindennapos bőrápolásra, akkor fontos arra odafigyelnie, hogy szoláriumozás előtt kerülje az UV-szűrős termékek használatát, különben sose fog lebarnulni. A bőrradír (Peeling) kezelés után közvetlenül nem ajánlott szoláriumozni, mivel a bőrünk elhalt szarurétegét távolítottuk el általa, felfedve így olyan bőrterületeket, melyek ezidáig még nem voltak közvetlen kitéve az UV-fénynek, így a bőrünk ilyenkor hajlamosabb a leégésre.

Ne viselj sminket, ékszereket szoláriumozáskor!
Szoláriumozás előtt a smink, parfüm eltávolítása a bőrünkről azért fontos, mert ezek a kozmetikumok egyrészt tartalmazhatnak UV-szűrő hatóanyagot, ami által nem fog a bőrünk lebarnulni, hiába szoláriumoztunk, illetve a meleg hatására kitágult pólusainkba beszívódva eltömíthetik azokat, ezáltal pl. miteszert okozva. Sőt akár súlyos allergiás reakciót is kiválthatnak. A szoláriumozás idejére magunkon hagyott ékszer helyén szintén fehér folt marad, illetve azok a melegtől átforrósodva megégethetik a bőrünket.

 

 

 

 

Bőrápolási tanácsok, szolárium krémek használata

A szolárium kozmetikumokat speciálisan szoláriumozáshoz fejlesztették ki, segítségükkel mélyebb, tartósabb barnulás következik be rövidebb idő alatt. Egy barnulási periódus során 30-40 %-kal hatékonyabban barnulhatunk szoláriumkozmetikummal, mint a nélkül. Ennek az az oka, hogy különböző hatásmechanizmusaik által több pigment keletkezik illetve természetes pigmentet visznek be a bőrbe. De használatuk nem csupán az eredményesebb barnulás érdekében fontos, hanem azért is, mert a szoláriumozás ideje alatt védelmet nyújtanak az UV fény nem kívánatos hatásai ellen. Hatékonyan megkötik a szoláriumozás során keletkező szabadgyököket, akitív ápoló, hidratáló összetevőik pedig táplálják a bőrt, elősegítve ezzel az UV fény eredményesebb hasznosulását. Anti-aging hatóanyagaik segítségével megelőzik az apró ráncok kialakulását. Szoláriumkozmetikum használatával elkerülhetjük a jellegzetes „szoláriumszag” kialakulását is. Kellemes, erőteljes illatuk hozzájárul ahhoz, hogy a szoláriumozás még kellemesebb élmény legyen. Ezek a kozmetikumok nem tartalmaznak fényvédőt, ezért napozáshoz nem használhatók! Bőrünk ápolása, hidratálása a mindennapi rutin fontos része, különösen akkor, ha napozunk / szoláriumozunk. A barnulás tulajdonképpen a bőr UV fény hatására bekövetkező természetes védelmi reakciója, melynek következtében a bőrünket fedő szaruréteg megvastagszik és felületi vízhiány léphet fel. A bőr feszességéért felelős kollagén rostok szerkezete megváltozhat, ezzel a korai öregedés jelei láthatóvá válhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk bőrünket. A szoláriumozás utáni készítményeket a két szoláriumozás között kell használni reggel és/vagy este, a hagyományos testápoló helyett. Az bennük található antioxidáns hatóanyagok (Aloe Vera, tea kivonatok, A-vitamin, C-vitamin, uborka-kivonat, stb.) segítenek a szabadgyökök megkötésében és ápolják a bőrt. Ha egy szoláriumozó normál testápolót használ a mindennapos bőrápolásra, akkor fontos arra odafigyelnie, hogy szoláriumozás előtt kerülje az UV-szűrős termékek használatát, különben sose fog lebarnulni. A bőrradír (Peeling) kezelés után közvetlenül nem ajánlott szoláriumozni, mivel a bőrünk elhalt szarurétegét távolítottuk el általa, felfedve így olyan bőrterületeket, melyek ezidáig még nem voltak közvetlen kitéve az UV-fénynek, így a bőrünk ilyenkor hajlamosabb a leégésre.

 

 

 

 

D Vitamin termelés

A többi vitamintól eltérően táplálékainkban - kivéve a tengeri halak húsát és egyes D-vitaminnal dúsított termékeket - kevés a D-vitamin. Így a szervezetünkbe jutó D-vitamint zömmel nem a táplálékon keresztül kapjuk, hanem a napfény hatására a bőrünkben képződik. Előanyaga a napfény ultraibolya sugarait (UV) és energiáját felhasználva alakul át D-vitaminná. A D-vitamin a bőrből a májba, majd a vesébe jut, ahol hormonná, kalcitriollá alakul. - A kalcitriol nagyon fontos szabályozó szerepet tölt be a sejtek működésében: a D-vitamin-receptorhoz kötve a sejtmagba jut, ahol különböző fehérjék szintézisét gátolhatja vagy serkentheti - magyarázza dr. Győrffy Balázs, jelenleg Berlinben dolgozó magyar D-vitamin-kutató. A kalcitriol fontosságát jelzi az is, hogy a vese és a máj mellett számos egyéb szövet is képes előállítani az előanyagából. Ha valaki hetente háromszor 5-10 percig napoztatja arcát és karjait - mondja dr. Szathmári Miklós, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense -, már gondoskodott annyi D-vitaminról, amenynyire szüksége van a szervezetének. - A napfény a leghatékonyabb D-vitamin-előállító forrás - magyarázza. - Annak a bőrében, akinek a teljes testfelületét "megkapja" a nap, tízezer NE D-vitamin képződik, ez közel egyhavi D-vitamin-szükségletét fedezi. - Ez azonban mégsem ajánlható módszer, mivel a leégés fokozza a bőrkárosodás és a bőrrák kockázatát - teszi hozzá gyorsan. Ha azonban valaki csak ritkán megy ki a szabadba, és vastagon keni magát napvédővel (a nyolcas faktorú fényszűrő gyakorlatilag teljesen leállítja a D-vitamin-képződést), máris kevés D-vitaminhoz jut. A D-vitamin-termelést természetesen befolyásolja az időjárás is: ködös őszi, téli napokon napfény hiányában gyakorlatilag nem képződik. Napfény nélkül a szervezet D-vitamin-tartalékai néhány hét alatt kimerülnek. Ezért nem meglepő, hogy a D-vitamin-szint tél végére lesz a legalacsonyabb. A D-vitamin-hiány különösen az idősebb, négy fal közé zárt emberek közt gyakori: egy nemrégiben végzett magyar felmérés szerint például - hasonlóan az ugyanezen a szélességi körön lévő országokhoz - a kórházban ápolt betegek 42 százalékának kórosan alacsony a D-vitamin-szintje. Napsütés hiányában is tudjuk biztosítani a megfelelő mennyiségű D vitamin pótlást egészséges mértékű szoláriumozással. Ennek előnye, hogy napsütés-hiányos időszakban is elérhető, és szabályozott kereteken belül bőr károsodás nélkül is élvezhető, betartva a bőrtípusnak megfelelő szoláriumozási javaslatokat. A D vitaminról írt "A gyógyító vitamin" című cikkben további hasznos információ található.

 

 

 

 

D Vitamin hiány kockázatai

A súlyos D-vitamin hiány magyar nevét ("angolkór") is onnan kapta, hogy tömegesen fordult elő az angol fővárosban, Londonban. A betegség azonban 1920 után lényegében eltűnt, mivel egyrészt az orvosok felismerték a napfény gyógyító hatását, másrészt a leginkább veszélyeztetett országokban D-vitaminnal kezdték dúsítani a tejtermékeket. A D-vitamin-hiány elleni harc jegyében született meg és terjedt el a "csukamájolaj" is. A kutatók egykor úgy gondolták, hogy a D-vitamin legfontosabb feladata az erős csontozat fenntartása. Az újabb kutatási eredmények szerint azonban számos egyéb hatása is van. - A D-vitamin központi szerepet játszik egyéb szervek és szervrendszerek működésében - magyarázza dr. Győrffy Balázs. A D vitamin hiánya gyermekekben a már említett angolkórt, felnőttekben csontlágyulást okozhat, de az általános tüneteken túl a vesekőképződés veszélye is fennáll. Újabban komoly, jó minőségű vizsgálatok sugallják, hogy az elégtelen D-vitamin szint daganatos betegségek kialakulásának, vagy kiújulásának kialakulását növelheti (egyes vizsgálatok szerint akár 60%-kal is)

 

 

 

 

Rákmegelőzés a D vitaminnal

D-vitaminnal meg lehet előzni a mellrákos megbetegedések felét és a vastagbél daganatos megbetegedéseinek kétharmadát - állítják amerikai kutatók. A san diego-i Kaliforniai Egyetem Moores Rákkutató Központjának tudósai két olyan elemzést végeztek, amelyek a D-vitamin kedvező hatását támasztják alá. Az első elemzés során két korábban végzett kutatás eredményei vetették össze. A két kutatásba 1760 nőt vontak be, és a kutatók azt találták, hogy a D-vitamin - pontosabban a 25-hydroxyvitamin D3 25(OH)D - magas szintje a vérben alacsonyabb mellrák-kockázattal párosul. 'Az eredmény nagyon világos, azt mutatja, hogy azok emlőrák-kockázata a legnagyobb, akiknek a vérében a legalacsonyabb (13 nanogramm milliliterenként vagy kevesebb) 25(OH)D szintet mérték. A vér vitaminszintjének növekedésével a rák kialakulásának kockázata csökkent.' - mondta Cedric Garland, a tanulmány egyik szerzője. '50 százalékos kockázatcsökkenés várható napi 2000 NE (nemzetközi egység) D3 vitamin bevitelével, illetve napi 10 - 15 perces napozással.' - tette hozzá. A másik elemzésben öt korábbi vizsgálat eredményeit vetették össze, amelybe összesen 1448 résztvevőt vontak be. 'A metaelemzés során észleltük, hogy a 25 hydroxyvitamin D 34 nanogramm per milliliterre való növekedése felére csökkenti a vastagbélrák előfordulási arányát.' - mondta Edward G. Gorham, a tanulmány társszerzője. 'Kétharmaddal nagyobb esélye volt a daganat elkerülésére annak, akinek a vérében 46 nanogramm 25 (OH) D-t mutattak ki milliliterenként, amely megfelel napi 2000 NE D3 vitamin bevételének. Ez legkönnyebben diéta, étrend-kiegészítők és szabad levegőn töltött 10-15 perc eltöltésével érhető el.' - mondta Gorham.

 

 

 

 

Az UV sugárzás fajtái, azok hatása

Az UV sugárzásnak három fajtája van:

 • Az UV-A sugárzás (a Föld felszínét elérő összes UV sugárzás 98%-a) a látható fényhez legközelebb eső, leggyakoribb kisenergiájú tartomány, amely a legkevésbé veszélyes az egészségre. Ez a fény jótékony hatást fejt ki a szervezetre, elősegíti a csontképződést és a pigmentképződést (barnulást). Hiánya az angolkórnak nevezett csontfejlődési rendellenességet okozza.
 • Az UV-B sugárzás (a Föld felszínét elérő összes UV sugárzás 2%-a) nagy energiájú sugárzás, amely az egészségre ártalmas, veszélyes sugárzás. Normális körülmények között elnyeli a Föld ózonrétege. Ha mégis nagy mennyiségben éri testünket, leégünk tőle, rákos elváltozásokat okozhat a bőrünkön, sőt szemünket is károsítja, és az immunrendszerünket is gyengíti!
 • Az UV-C sugárzás a legerősebb, a legártalmasabb és a legveszélyesebb sugárzás, de szerencsére az ózonréteg egyelőre teljesen kiszűri!


Az UV sugárzás egészségügyi értékei:

Ezt úgynevezett „UV index”-el jelölik, és a Napból a Föld felszínére érkező maximális ultraibolya sugárzásnak a becslését adja. Ez a mutató, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat tesz közzé, sokkal pontosabban mutatja a leégés veszélyét, mint a homérséklet-előrejelzés. Az UV index segítségével egyértelműen és könnyen meghatározható az UV sugárzás erőssége, és annak megfeleloen az óvintézkedések módja is a szabadban. Az UV index értékei nullától tartanak felfelé, a skála 1-től 10-ig terjed. Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV sugárzás hatására egyre kevesebb idő alatt kialakulhat a bőr vagy a szem sérülése, károsodása. Európában nyár idején az index általában nem haladja meg a nyolcat, de lehet magasabb is, különösen a vízparti üdülőhelyeken. Az UV indexet számos országban a napi idojárás jelentés részeként közlik.

 

 

 

 

Hogyan barnul a bőr?

Természetes bőrszínünket a melanin nevű bőrfesték határozza meg. Ennek mennyiségét öröklődött tulajdonságaink határozzák meg. UV hatására a bőr mélyén levő melanocitának nevezett sejtek olyan folyamatot indítanak el, melynek során több melanin keletkezik. A lebarnulást a keletkezett melanin bőrfelületre jutása okozza. Az UV ugyanekkor a felső bőrfelület vastagodását is okozza. Ez a bőr természetes védekezése az UV – sugárzás ellen a leégés elkerülése érdekében. Az emberek különböző módon reagálnak az UV sugárzásra. A sötét bőrűek gyorsabban termelnek több melanint, míg az igen világos bőrű emberek bőre igen kevés melanint tartalmazhat, ezek az emberek sem a napon, sem a szoláriumban nem barnulnak.A természetes napozást túlzásba visszük, könnyen kaphatunk bőrleégést. A bőr természetes regenerálódó képességgel rendelkezik, de ha ezt túl gyakran vesszük igénybe, akkor túlterhelődik, ami a bőr végleges károsodását okozhatja.

 

 

 

 

D vitamin termelés

A D vitamin elengedhetetlen a jó egészséghez. A legtöbb európai túl kevés D vitamint kap, különösen a téli hónapokban, mivel ilyenkor a napfény kevés UV fényt tartalmaz. Egészségügyi tanulmányok bizonyították világszerte, hogy D vitaminnak milyen fontos szerepe van a megelőzésben:

 • a sejtek szintjén: mell-, vastagbél- és prosztata-rák,
 • a csontozat szintjén: osteoporosis, osteomalacia és combnyak-törés,
 • a szervek szintjén: magas vérnyomás, hypertensio, és szívbetegségek;
 • mentális szinten: SAD, pre-menstruációs szindróma, PMS, depresszió és általános közérzet;
 • auto-immun betegségek: sclerosis multiplex, 1. típusú diabetes, és rheumatoid artritis;
 • bőrproblémák: pl. psorisasis;
 • táplálkozási problémák;

A napfény a D vitamin legtermészetesebb és leghatékonyabb forrása Orvosi és tudományos körökben egyöntetűen elfogadott tény, hogy az ember természetes állapotában a D vitamin 90 %-át a bőrön keresztül kapja, mégpedig a napfény által. Az ember úgy van „tervezve”, hogy csak 10 %-ot kapjunk táplálkozás által, tehát a napfény életfontosságú a számunkra oly szükséges D vitamin előállításában. Manapság legtöbbünk mesterséges megvilágításban éli az életét, és nem részesülünk napfényben, melyet elődeink bőven élveztek a szabadban végzett munka folyamán. Ez nem segíti elő az optimális D vitamin szint fenntartását, és D vitamin raktárak építését, hogy a napsütésben szűkös téli hónapokra is kitartson. Megváltozott életvitelünk miatt legtöbbünk elégtelen D vitamin szinttel rendelkezik, még a tavaszi és nyári hónapok alatt is, nem beszélve a téli tartalékolásról. Ezért tanácsolnak elismert D vitamin szakértők legalább heti kétszeri ésszerű mértékű napozást, szoláriumozást. 

 

 

 

 

Szoláriumozz mértékletesen, egészségesen

Az alábbi szabályokat tartsd be:

 • A kézdők fokozatosan szoktassák bőrüket,

 • csak mértékletesem szolizz,

 • soha ne égj meg,

 • védd anyajegyeidet, szemölcseidet,

 • használj védőszemüveget!

Hogyan kell szoláriumozni?

A kérdés nagyon egyszerűnek tűnhet és ennek ellenére mégis nagyon sokan nem tudják, hogyan kell szoláriumozni, hogy a lehető leggyorsabban, legszebben barnuljanak le úgy, hogy megőrízzék bőrük egészségét. Napozni, szoláriumozni egyaránt jó dolog, nem csak a szép barna bőrért, ami karcsúbbnak mutat minket és az izmainkat kiemeli, hanem a szervezetünk D-vitamin szükségletének kielégítésére is. Ha megtanuljuk, hogyan is kell ezt csinálni, nem csak szépek, divatosak lehetünk, de a szervezetünk, beleértve a bőrünk egészségét is megőrízhetjük hosszú távon.

 

 

Luxura_Poster

 
 

Luxura_Poster

Luxura_Poster